Pokončna drža - dobra drža

Po okriljem NIJZ in Zdravstvenega doma Ljubljana (ZDL) smo se v Petru Panu seznanili s programom uvajanja redne vadbe pokončnosti za sicer osnovnošolske otroke pod imenom »Pokončna drža/Dobra drža«.  Vemo pa, da se gibalni in sedelni vzorci seveda utrjujejo že v predšolskem obdobju, zato menimo, da je pomembno, da se tudi mlajši otroci skozi zabavne, kratke gibalne vaje, osredinijo na svoje telo in posledično z držo pri sedenju in hoji. Za nastanek slabe drže je najbolj rizična lega telesa sedenje. V sedanjem času večina prebivalstva opravlja sedeča dela in večino časa v budnem stanju presedi. Enako velja za otroke, ki so  izpostavljeni daljši uporabi npr. pametnih telefonov, računalnikov. Zato je znanje in obvladovanje vaj sede osnovno orodje in veščina, ki jo mora sedanji človek od otroštva dalje osvojiti in vgraditi v svoje osnovne, samoumevne življenjske navade. Z vsakodnevno redno vadbo (2x/dan 6 do 9 minut) vzdržujemo in ohranjamo pokončno držo ter dobro psihofizično ravnovesje. Dobra drža pomeni dobro razmerje opravljenega dela telesa in duha, včasih lahko telo z dobro držo pomaga, da se bolje počutimo, včasih pa z voljo in znanjem pomagamo telesu, da vzdržujemo svojo pokončnost. To je delo, ki ga lahko opravimo samo sami. Nihče ne more namesto nas biti pokončen, tako kot nihče ne more imeti čistih in zdravih zob namesto nas.

 

Pilotni program NIJZ in ZDL uvajanja redne vadbe v razredih štirih ljubljanskih osnovnih šol je pokazal izjemne rezultate na področju fizičnega izboljšanja drže otrok in sposobnosti samopopravljanja. Predvsem so dokazali učinkovitost  uvajanja vsakodnevne rutine, ki ni rekreacija, temveč postaja higienska osnova (kot pred desetletji higiena zob, ki je danes samoumevna). V  programu je opredeljena tako čustveno/socialna vsebina (rast, sproščanje tesnobe, strahu, zavedanje, asertivnost, sočutnost …)  kot jasna, enostavna, dinamična vadba sede (v igralnici, doma, starši v pisarni). Vaje se lahko prilagojeno izvaja tudi stoje. Ko otroci poznajo potek vaj, traja izvedba vaj od 6 do 9 minut (odvisno od števila ponovitev).  Delajo jih z veseljem in spodbujajmo jih tudi doma, da delamo skupaj.

 

Problem slabe drže namreč ni le vprašanje zdravega ali slabo razvitega mišično- skeletnega aparata posameznika, temveč tudi splošnega počutja. Bolj smo pokončni, več volje in energije imamo.

 

https://www.nijz.si/sl/vzgoja-za-zdravje-za-otroke-in-mladostnike-solarje

Peter Pan d.o.o.

 

Zasebni vrtec Peter Pan
Cankarjeva 12 b
1241 Kamnik


telefon: 01 8319423
fax: 01 8319424
mobitel: 051 451 713

e pošta: info@peterpan.si
Maša Drenik, direktorica

mobitel: 051 437 501

 

Poslovni čas vrtca je od
ponedeljka do petka
od 6.00 ure do 16.45 ure.