Modul Kultura

Začutimo, zaigrajmo in poslušajmo (glasbene dejavnosti za skupino)

 

Otroci poslušajo odlomek klasične glasbe (npr. Vivaldi - Štirje letni časi), nato pa nam po končani skladbi pripovedujejo, kaj so slišali, kaj so čutili, tudi kaj so videli. Ob skladbi oziroma pa njej otroci lahko tudi likovno poustvarjajo ali soustvarjajo glasbo z igranjem na male instrumente.

 

 

Pisanje poezije

 

Otroke povabimo, da nam pomagajo pri pisanju poezije. Nagovorimo jih, da nam pomagajo dokončati fraze, kot so na primer: "Plešem kot ..." ali "Rišem kot ..." in podobno. Frazo lahko nadaljujejo z besedo, besedno zvezo ali s stavkom. Tako bomo s skupnimi močmi ustvarili čisto svojo poezijo.

 

 

Prinesena lepota

 

Otroci v pripravljeni skrinjici ali košarici zbirajo stvari, ki se jim zdijo lepe. Ko prinesejo določene predmete, nam povejo, zakaj se jim zdijo lepi oziroma kaj je na njih tisto, kar je lepo. Vsak otrok ima namreč svojo definicijo lepote in prav je, da jim dajemo svobodo, da se sami odločijo, kaj jim pomeni pojem lepota. O prinesenih predmetih se pogovarjamo in med predmeti poskušamo najti kakšne skupne značilnosti.

 

 

Obiski v hišah kulture

 

 - Cankarjev dom

 - Lutkovno gledališče Ljubljana

 - Narodni muzej Slovenije

 

 

Lepota se sprehaja

 

Z otroki se odpravimo na sprehod do določenega objekta in/ali mesta, ki ima kulturno vrednost in se ob njem pogovorimo, zakaj je za nas ta predmet oziroma mesto kulturno pomemben. Okrog nas je namreč veliko lepih stvari, ki so jih v bližnji in daljni preteklosti ustvarili umetniki. Pogosto ne vidimo niti tistega, kar je pred našimi očmi. 

 

 

Zelo bomo veseli, če se starši tudi doma z otroki dotakneta omenjenih dejavnosti in vašo izkušnjo nato "prinesete" v vrtec in jo delite z nami (npr. risbe, ki ste jih narisali ob poslušanju določene klasične skladbe; plakat, ki ste ga izdelali, ko ste se vrnili z obiska izbrane kulturne hiše; fotografije lepot in umetnin, ki ste jih našli na vaših sprehodih; pesmi, ki ste jih napisali skupaj z otroki in podobno). 

Peter Pan d.o.o.

 

Zasebni vrtec Peter Pan
Cankarjeva 12 b
1241 Kamnik


telefon: 01 8319423
fax: 01 8319424
mobitel: 051 451 713

e pošta: info@peterpan.si
Maša Drenik, direktorica

mobitel: 051 437 501

 

Poslovni čas vrtca je od
ponedeljka do petka
od 6.00 ure do 16.45 ure.