Modul Tradicija

Prva asociacija, ki se porodi ob modulu Tradicija, je preteklost. Tradicija izhaja iz preteklosti in pojavi se vprašanje, zakaj v današnji čas vključevati nekaj, kar je povezano s preteklostjo. Kaj je dobrega v preteklosti?

 

Lahko se spomnimo kakšne lepe ljudske pesmi ali pripovedke, ki nam je posebej draga ali pa običaja, ki nas je s svojo lepoto očaral. V naše življenje tako vstopa lepota tradicije.

 

Morda še vedno uporabljamo kakšen predmet izpred 50 ali morda celo 100 let. Preseneča po svoji uporabnosti, dovršenosti in trajnosti. Sprašujemo se, zakaj tega ne delajo več.

 

Droben dogodek prebudi spomin na starše ali stare starše. Morda priteče kakšna solza. Spomnimo se kakšne modrosti, ki smo je bili deležni ali neizmerne dobrote in ljubezni.

 

Izlet v bližnjo okolico odkrije lepote narave ali človeške stvaritve in smo veseli, da živimo na tem koncu sveta. Ko povemo, da pripadamo neki organizaciji ali delamo v določenem podjetju, se prebudi ponos.

 

Vse to je povezano s tradicijo. V tem modulu želimo odkrivati vse tisto lepo, kar se ohranja skozi čas in nas navdušuje, navdihuje in daje moč za naprej.

 

 

Ustvarjati tradicijo

 

Smiselno pa je začeti tudi z ustvarjanjem tradicije, še posebej, če ta v neki ustanovi ali skupnosti ne obstaja. Tradicija namreč pomeni ukoreninjanje in pomaga posameznikom, da bolj postajajo del skupnosti. 

 

Besedna zveza začeti s tradicijo je oksimoron. Tradicija je namreč nekaj, kar traja. Kar začenjamo, ni tradicija. Bolj pravilno je torej reči, da želimo odkrivati tisto, kar je vredno, da bi trajalo in posledično postalo tradicija. Iščemo torej dogodke, ki bi s svojim rednim ponavljanjem prispevali k graditvi skupnosti. Večkrat dogodki že obstajajo in jim je le potrebno dati vsebino, ki postane tradicija. 

Peter Pan d.o.o.

 

Zasebni vrtec Peter Pan
Cankarjeva 12 b
1241 Kamnik


telefon: 01 8319423
fax: 01 8319424
mobitel: 051 451 713

e pošta: info@peterpan.si
Maša Drenik, direktorica

mobitel: 051 437 501

 

Poslovni čas vrtca je od
ponedeljka do petka
od 6.00 ure do 16.45 ure.